Hoe het begon

Hoe het begon

 

Op uitnodiging van Stichting Burgerzin Naarden kwamen in 1990 42 kinderen van 9 – 12 jaar, uit het straatarme Zuid-Oost Polen,  een weekje vakantie vieren rond de intocht van St.Nicolaas.                     Kinderen en 7 begeleiders woonden bij gastgezinnen. Een van de gastgezinnen bracht het jaar daarop een week vakantie in Polen door met eigen en zijn Poolse gastdochters en zag in de beide tehuizen (waar toen 120 kinderen woonden) een groot gebrek aan veel. In 1991 slaagde een groep enthousiaste gastouders erin een behoorlijk gevulde vrachtwagen naar Polen te sturen en werd besloten om van de Werkgroep een Stichting te maken. 27 maart 1993 was SPWN een feit. Registratie bij de belastingdienst (het huidige ANBI) vond plaats in 1998.

De Stichting ondersteunt sedertdien 1 Weeshuis in Puławy (spreek uit Poeave) en  1 in Garbów (spreek uit Karboef).

Geld werd en wordt op verschillende manieren bijeen gesprokkeld: op braderieën, kerstmarkten, bridgedrives, concerten , verkoop van schilderijen en Kerstkaarten etc. en ook veel particulieren en serviceclubs dragen nog steeds de stichting een warm hart toe.

Een kleine greep uit wat er in 26 jaar zoal is gedaan/bereikt:

Verbouwingen, al dan niet in samenwerking met Stichting Bouworde Nijmegen, nieuwe wasmachines (waaronder één industriële) vervanging bedden,  aankoop volledige keuken inrichting voor beide tehuizen, meubilair, aanschaf computers, plaatsing speelmateriaal zowel binnen als buiten,  in totaal 3 minibussen voor vervoer kinderen naar school ziekenhuis e.d.

Jaarlijks betaalt de Stichting een flinke bijdrage om de kinderen een vakantie in eigen land te kunnen bieden en voor kerstcadeaus, remedial teaching en zwemlessen worden betaald.

 

 

 

 

One comment

Comments are closed.